Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи

Устройство, което да помага при движението на хора с нарушено зрение, разработи ученичка от Професионалната гимназия по икономика в Благоевград. Идеята на Александрина Иванова е за GPS за незрящи под формата на гривна, в която са монтирани слушалка, микрофон и специален софтуер, позволяващи чрез въвеждане на координати GPS-ът да стане водач на слепия човек.

Александрина има незрящ близък в семейството си и това я е мотивирало да търси начин да помогне на всички хора с нарушено зрение по –лесно да се движат по улиците и да са независими от чужда помощ. За да се разработи бизнес идеята на абитуриентката, обаче са нужни много средства.

Александрина Иванова:
"Продукта още го няма, защото самия софтуер, като пресметнахме разходите, ни излиза на стойност около 100 000 лева, което са много пари и в момента още няма такова приложение, но много ще се радвам да има."
Илияна Кадурина, учител: 
"Първо трябва да патентоваме тази идея, защото трябва време тя да се разработи, а през това време някой да не ѝ я открадне идеята."
Александрина Иванова:
"За да патентоваме продукта извън рамките на Република България, е необходима сума около 20 000 лева."

Александрина и нейната ръководителка от училището са направили и проучване, за да разберат дали някъде вече не е измислен такъв продукт.

Александрина Иванова
"Никъде по света няма още създадено такова нещо, а все пак живеем в 21-ви век сферата на високите технологии и като се замислим, има всичко, но за обикновените хора, а за хората с по-специални нужди няма нищо, в смисъл те са ощетени."

Продуктът за незрящи Александрина е разработила за участие в национално състезание на професионалните гимназии. Представянето ѝ е оценено с максимална оценка “Отличен”, като това и гарантира прием за студент в Университета за национално и световно стопанство.

Източник: http://news.bnt.bg/