Хазартът и бизнесът да участват във фонд за хората с увреждания, предлага КНСБ

Да се създаде специален фонд в помощ на хората с увреждания, финансиран от хазарта, работодателите и държавата, предлага КНСБ.

Според президента на синдиката Пламен Димитров трябват стотици милиони, дори милиарди левове, за да изпълни България изискванията на Конвенцията за правата на човека, която е ратифицирала.

 

България е една от малкото държави, в които приходите от печалби не се облагат ефективно, смята синдикатът, затова първи източник на приходи във фонда трябва да са хазартните игри.

Работодателите, според вижданията на синдикалистите, трябва да внасят във фонда на принцип, подобен на системата "бонус - малус" в застраховането. Това означава, че фирмите ще се стимулират, когато наемат инвалиди, и ще плащат средства във фонда, когато нямат възможност да направят това, се казва в съобщение на КНСБ.

В усилията за интеграция на най-уязвимите групи трябва да се включат всички министерства, а не тежестта да е разпределена само върху социалното ведомство, смята КНСБ. Пример за това е МОН, което трябва да се грижи за средата в училищата, посочи Пламен Димитров.

За да има ефективна помощ трябва да се изготви Национална карта на социалните услуги. Тя ще очертае колко са хората с увреждания по места и какви институции и възможности за тях има в региона, коментира Ася Гонева от синдиката.

По данни на КНСБ в страната работят 1310 заведения за хора с увреждания, които обслужват 35 000 души или под 6% от всички.

На семинар във Варна синдикатът формулира и други идеи. Между тях е желанието в бюджета за догодина държавата да отдели с близо 1 млрд. лв. повече за заплати в публичната сфера. КНСБ се мотивира с това, че ръстът на бюджетните заплати през 2017 г. е с 9.5%, а в частния сектор - с 12.7%. Синдикатът смята, че 10 г. след въвеждането на плоския данък той не е изпълнил предназначението си и трябва да бъде заменен с прогресивен.

Източник:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/09/3232173_hazartut_i_biznesut_da_uchastvat_vuv_fond_za_horata_s/