Руски инженери ще подарят на незрящи деца устройства за ориентиране в пространството

  Незрящи ученици от пет региона на Русия ще получат 15 интелигентни асистенти Робин, които могат да идентифицират обекти, да определят разстояние и да разпознават лица. Помощните устройства помагат на незрящите да се ориентират у дома, на улицата, а също така им позволяват да разберат дали срещу тях се намира познат човек. Приспособленията ще бъдат подарени на 15 победители в творчески конкурси, проведени в интернати в Москва, Санкт Петербург, Владимир, Архангелск и Кисловодск.

 

Интелигентният асистент "Робин" се използва активно от незрящи: деца и възрастни. Посредством изкуствен интелект, устройството разпознава повече от 50 обекта (мебели, уреди, храна, хигиенни артикули, животни и др.), определя разстоянието до тях и съобщава тази информация на потребителя в в слушалка. "Робин" също помага за ориентацията на улицата, оповестява какви са близките пътни знаци, идентифицира коли и автобуси, както и различни препятствия в радиус от пет метра. Важна добавка е възможността на приспособлението да разпознава лица. Тази функция става активна след като бъде направена снимка на човека с „Робин“ или такава бъде качена допълнително. След това се записва гласов маркер. Веднага след като лицето влезе в обектива на устройството, „Робин“ ще произнесе предварително записаното име. 

Устройствата са проектирани и ръчно сглобени от московски инженери от лабораторията с нестопанска цел Sensor-Tech, която е специализирана в създаването на технологии за изкуствен интелект в помощ на хора със слухови и зрителни увреждания, включително глухонеми.

„Практиката показва, че децата бързо се учат и се радват да използват устройствата Робин. Те им помагат да се чувстват по-независими, да подхождат към околните с увереност, да намират предмети и да заобикалят препятствия. Приспособлението е идеално допълнение към белия бастун. Радваме се, че 15 деца ще получат нашите устройства като подарък и бихме искали да благодарим на партньорите, които направиха това възможно “, сподели Олга Чебунина, директор по развитието на лабораторията «Сенсор-Тех». 

Акцията, осъществена от «Сенсор-Тех», стана възможна благодарение на грант от благотворителният фонд за незрящи и слабовиждащи Vinchel Foundation. Другият партньор е фондът "Клуб на добряците", който оказва конкретна и регулярна помощ на тежкоболни деца и възрастни, както и на медицински учреждения в цяла Русия. 

 

Превод:
Александър Велков
Дата на публикация:
31 март 2021 г.
Източник:
https://www.cnews.ru/news/line/2021-03-31_rossijskie_inzhenery_podaryat