В мурманск (Русия) разработват маршрути за незрящи туристи

В мурманск (Русия) разработват маршрути за незрящи туристи

  Мурманската държавна регионална специална библиотека за незрящи отправи покана към специалисти от общинските библиотеки на Заполярието да вземат участие в състезанието „Невидими маршрути в Колския край. Участниците са поканени да подготвят творческа работа под формата на разказ или обзорна културна и образователна екскурзия около техния град, поселище, село, неговата история и съвременност, хора, уникални природни паметници и друга интересна информация. Резултатът ще бъде публикуването на пътеводител и маршрут, удобен за незрящи туристи.

   Регионът вече има опит в подобни начинания. В Мончегорск от около шест години работи спортен клуб за хора с увреждания „Тандем”, ръководен от Евгений Благодарев. Това е единственият клуб в района на Мурманск, който разполага с три ръчни велосипеда - ръчни триколки, благодарение на които дори и спортистите без крака могат да се занимават с колоездене. Освен това има пет двуместни велосипеда - четири планински и един шосеен. Зрящият седи на предната седалка, незрящият отзад и по този начин те могат да се отправят на доста дълго и отдалечено пътуване с велосипед. Наскоро един от планинските тандеми е превърнат в електрически, за да се изразходва по-малко енергия.   Между другото, Евгени има интересно преживяване с партньор със зрителни увреждания - колоездене върху лед. При такъв преход незрящият колоездач може да седне зад волана и да кара тандем, като се ръководи от командите на придружаващия.

  „Разполагаме не само с велосипеди, но и с двуместни каяци и лодка с мотор, с която извеждаме хората с увреждания сред природата“,  допълва Евгений. - Имаме дори адаптирана стена за катерене, на която могат да се упражняват хора с проблеми със зрението, церебрална парализа или ампутирани крайници. Разполагаме с четири симулатора за хора в инвалидни колички. Също и велотренажор, който позволява на хората с увреждания да упражняват своите велосипедни умения в помещенията на клуба. Мога да кажа без излишна скромност: клубове с подобен набор от оборудване за хора с увреждания няма никъде.

  Тази практика може да се счита за отлична основа за организиране на така наречения инватуризъм. Колския полуостров е просто създаден за колоездене - има добре развита пътна мрежа и така  много удивително красиви места стават достъпни. За хората с увреждания това е чудесен шанс да излязат от четирите стени и да усетят тръпката на пътешественика.

Превод:
Александър Велков
 
Дата на публикация:
22 април 2021 г.
 
Източник:
https://rg.ru/2021/04/22/reg-szfo/v-zapoliare-razrabotaiut-putevoditel-i-marshruty-dlia-nezriachih-turistov.html