Среща на РО София с представители на "Спаси София" и обсъждане на проблеми, свързани с достъпната градска среда в столицата

На 29 август в сградата на РО София се проведе среща, касаеща основните проблеми на хората със зрителни увреждания и достъпната градска среда в столицата.

 

Събитието се проведе по инициатива на РО София и в него взеха участие председателят на Софийската организация Маньо Алексиев, както и членове на Управителния съвет. От „Спаси София“ присъстваха Борис Бонев – председател на партията и понастоящем общински съветник на Столичен общински съвет и АРХ. Росица Николова – експерт към архитектурната комисия на Столичен общински съвет.

 

По време на срещата бяха обсъдени основни проблеми,сред които:

 

-Озвучаването на светофарите;

 

-Съобщителните системи в градския транспорт;

 

-Съобщаване номера на пристигащите превозни средства на таблата на спирките;

 

-Добрата практика с монтираните гласови системи отвън на мотрисите на трамвай 22 да се приложи и за други превозни средства;

 

-Поставените колчета по тротоарите;

 

-Водещите линии и дупките по тротоарите;

 

-Маркировките на пешеходните пътеки, около подлезите и в метростанциите;

 

-Осветлението по улиците;

 

-Решаване на проблема с изоставените тротинетки на тротоарите в центъра на София, за които разполагаме с информация за пострадали незрящи граждани и др.

 

И г-н Бонев, и г-жа Николова са наясно с Наредбата за достъпността и някои трудности, които изпитват хората с увреждания, придвижвайки се в София. Двамата ни увериха, че ще работят за подобряване на градската достъпност. Ще продължим да си  сътрудничим  и с общи усилия ще се борим за решаването на тези проблеми, за да  може повече хора със зрителни затруднения да се движат спокойно и без страх по софийските улици.